Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


masolat---szederinda_logo535x200_web-hangyas.png 

 

TERMELŐI MÉZ

 

Mézünk - mint termékeink nagy része - szintén a Pilisből származik. A fiatal méhész többféle mézet is készít, emellett az egyre elterjedtebb apiterápia (mézzel történő gyógyítás) szakértője. Rendszeresen ír cikkeket szakújságba a bio módszerekkel történő kártevő mentesítésről (ezüstkolloid és illóolajok), így bár mézei a hivatalos bio minősítéssel nem rendelkeznek, minden kedves vásárlónk nyugodt lehet, hogy a termék teljesen vegyszermentes.

mezuj-kep.jpg 

 

 Vegyes virágméz 1 kg-os kiszerelésben

Beszerzési ár: 990.- Ft

Szederinda ár: vevővel közösen kialakítva

Kereskedelmi bolti ár: 1.800 - 2.200.- Ft

  Javasolt árunk: 1400.- Ft

 

Repceméz 1 kg-os kiszerelésben

Beszerzési ár: 990.- Ft

Szederinda ár: vevővel közösen kialakítva

Kereskedelmi bolti ár: 1.800 - 2.200.- Ft

  Javasolt árunk: 1400.- Ft

 

Akácméz  1 kg-os kiszerelésben

Beszerzési ár: 1450.- Ft

Szederinda ár: vevővel közösen kialakítva

Kereskedelmi bolti ár: 2200 - 2.600.- Ft

  Javasolt árunk: 1900.- Ft

 

  Hársméz 1 kg-os kiszerelésben - nyárig nem rendelhető, a termelő készletei elfogytak

 Beszerzési ár: 1450.- Ft

Szederinda ár: vevővel közösen kialakítva

Kereskedelmi bolti ár: 2200 - 2.600.- Ft

  Javasolt árunk: 1900.- Ft

   

masolat---mez...-050.jpg 

 

Különleges mézeink:

Aszalt gyümölcsös és diós méz (akácmézzel), kb. 500 g, hatszögletű díszes üvegben

Kép

 

 

Beszerzési ár: 1100 Ft

 

Szederinda ár: vevővel közösen kialakítva

Kereskedelmi bolti ár: 2200-2900.- Ft

 

 Javasolt árunk: 1500.- Ft

 

    Rendelés: szederindabolt@gmail.com

Árképzésünkről és a rendelés menetéről bővebben: https://szederinda.eoldal.hu/cikkek/szallitasi--vasarlasi-tudnivalok-es-elerhetosegek.html

 masolat---szederinda_logo535x200_web-hangyas.png

 

Méhész partnerünk válasza a "Miért kristályosodik a méz?" kérdésre:

 

 

A méz ikrásodásáról sokan azt gondolják, hogy az a méhész turpisságának a következménye, talán kristálycukrot keverhetett a mézbe. Ha jobban belegondolnak a háziasszonyok, akkor maguktól is rájönnek arra, hogy a méz kristályosodásának más lehet az oka, mert ha az előbbi dologtól kristályosodna meg a méz, akkor a befőttek levének is meg kellene kristályosodni, mert azt kristálycukor feloldásával készítik.

mez

A mézben található két legfontosabb cukor a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). Répacukrot (kristálycukrot) nem tartalmaz a virág nektárja. Minél nagyobb a szőlőcukor aránya, annál gyorsabban ikrásodik a méz. A méz ikrásodása természetes folyamat, mely fizikai változások egymásutánja következtében történik, a kémiai tulajdonságait (vitamin tartalom, ásványi anyag tartalom..) nem változtatja meg. A méz a leggyorsabban 15°C-os hőmérsékleten sűrűsödik be. A skandináv államokban például jobban kedvelik ezt, mivel könnyebben kezelhető, nem folynak annyira.

Amire figyeljünk!  A mézben számos természetes anyagot találtak így proteint, enzimeket és vitaminokat, amelynek nagy része 40oC felett elvész. Fontos tudnunk, hogy a bolti mézek túlnyomó része hőkezelt, így viszont enzimtartalmuk töredéke a termelői méznek, így hát gyógyhatásuk is igen csekély.
Szeretnénk, ha a méhektől elvett mézet minél kevesebb emberi beavatkozás érné, hogy megőrizhesse természetes állapotát. Ezért a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten szűrünk, ami alig magasabb a kaptárban előfordulónál. Az alacsony hőmérsékleten szűrés viszont nem biztosítja a szőlőcukor részecskék alapos felolvasztását, és az ikrásodásra hajlamosabb fajták 1-2 hét alatt elkezdenek felhősödni, sűrűsödni, krémessé, majd keménnyé alakulni.

Több mézfajta kristályosodik szinte a pergetés után azonnal. A gyorsan ikrásodó fajták közé tartozik pl. a repce-, mustár-,mézek napraforgó-, pitypang-, hárs-, gyümölcs- és a borostyánméz, míg lassúakhoz az akác-, vaddohány (selyemfű)-, somkóró-, bükköny-, és édesharmat mézek. Kipergetés után a repce és a napraforgó méze akár 2 hét alatt is besűrűsödhet. Az akácvirágnak nagyon különleges nektárja van! Itt a sűrűsödés csak 2-3 év után fog megtörténni, de minél sűrűbb az akácméz annál gyorsabb ez a folyamat. Amikor az akácméz ikrásodik 1 tél alatt akkor a méhek rájártak más virágra is! Az akáccal egy időben nyílhat a Pilisben a málna is és ha csak 1-2 méhecske kalandozott ezen a virágon, nektár és pollenszerzés reményében akkor ez fehér sűrűsödést idéz elő a méz alján. (A fehér sűrűsödés a málna).

Ha valakinek nem szimpatikus az ikrás állapot, akkor ezen nagyon könnyen változtathat. Egy tálat megtölt vízzel, majd az aljára rak egy kis fadarabot és erre helyezi a mézes üveget. A vizet elkezdi melegíteni a gázon, figyelve hogy ne legyen forró, s a mézünk újra folyós lesz több hétig, de ilyenkor veszít a gyógyhatásából!

 

Fentiek ismeretében kijelenthetem, hogy az a hiedelem, miszerint a méz kristályosodását a méhész idézi elő azzal, hogy méheit kristálycukorral eteti, melyet azok „beleépítenek” az édes masszába helytelen, s téves.

A méz bekristályosodása elkerülése érdekében azt szoktam ajánlani a vevőimnek, hogy lehetőleg nagy kanállal fogyasszák a mézet :-) .

 martilapus-mehecske.jpg

 

 Martilapu egy szorgalmas gyűjtőgetővel :)

 

 

 

 

 

 

 

ÉRDEKESSÉGEK MÉG A MÉZRŐL:

A MÉZ TÖRTÉNETE

 

Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol. Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.
Bizonyíték van rá, hogy az ókori egyiptomiak ételnek és orvosságnak is használták. A piramisokban mézes sütemények receptjeit fedezték fel, és a méhek kultikus tiszteletére utalnak a méhkast ábrázoló vésetek is, obeliszkek, sírkövek falán. A legérdekesebb leletek azonban a méhek életéből vett képeket őrző, 2-3000 éves papirusztekercsek.
A görög mitológia is sok, mézhez kötődő utalást tartalmaz: a mézfogyasztás titkairól, isteni eredetű előnyeiről. Már a legkézenfekvőbb forrásban, Homérosz Iliászában és az Odüsszeiában is többször említésre kerülnek a mézfogyasztás isteneknek tulajdonítható előnyei. Pithagorasz úgy tartotta, hogy a méz szüli a gondolatokat, sőt, a megszületett ideákat kristálytisztán szűri, ezért tanítványaival mézen és kenyéren élt. Hippokratész, az orvoslás atyja, pedig forró mézes tejet írt elő légutak megbetegedéseire. A módszert még ma is alkalmazzák. Ovidius a mézet a tudás forrásaként, és szerelemfokozó szerként említi.
Emlegették szerelmi bájitalként, csak úgy, mint az örök fiatalság elixírjeként. Beláthatatlan idő óta minden népnél afrodiziákum és serkentőszer hírében áll.
A távol-keleti hagyomány szerint, nászéjszakára mézzel kenték be az ara kebleit és szeméremajkait, és mire a vőlegény letisztogatta, a gyönyör kapujába jutottak mindketten, az együttlét biztosan édesre sikeredett.
Végül a magyar vonatkozások: egy utazó szerint Attila mézes borral kínálta vendégeit, valamivel később, pedig nem a méz, hanem a méhek kaptak fontos szerepet egy nagy győzelemben. Bár nincs a történelemkönyvekben, de úgy tartják, hogy a nándorfehérvári csatában a védők méhkasok tucatjait dobálták a török ostromlók nyakába, rögtön a szurok bevetése után. 1289-ben a németújváriak is méhekkel védekeztek a várat támadó I. Albert osztrák herceg ellen.
Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nemcsak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.
A 17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.
Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme. Millió évekkel ezelőtt őseink ádáz harcot vívtak a méhekkel, mert a létfenntartásuk ösztönétől hajtva rájöttek, hogy a méhek szorgalmas munkájuk eredménye, a faodúban talált lép és a belőle csurgó aranysárga méz mennyire jó nekik, ezért azt elvették tőlük.
Így alakult ki ez az elfoglaltság, melynek eredményeként az ember fel is használta az első méhészeti termékeket: a mézet és a viaszt.
Tehát így kezdődhetett a primitív méhészkedés, hogy az első „méhész” csak úgy juthatott a méhek által termelt édességhez és a viaszhoz – s azok gyógyhatásához elfogyasztásukkal -, hogy leölte a méheket. Mi sem természetesebb, hogy a mézzel és méhkenyérrel együtt megette az álcákat, a lépekben lévő fiasítást, és a viaszt is.
Sokkal későbben, az ésszerű méhészkedéssel egyidejűleg kezdte az ember méhész-származékaikra szétválasztva a többi méhészeti termékeket hasznosítani, és pedig mint a méz, viasz, propolisz, virágpor, méhkenyér, méhméreg, méhpempő, ezek a termékek különböző keverésének megfelelően, megkülönböztetett készítmények formájában.
Az új házasok lakásának küszöbére mézet csöpögtettek, hogy gazdag és édes legyen életük.
A Vatikánban őrzött kódex, amelybe Acipius receptjeit feljegyezték, tanúskodik arról, hogy a méz a leggazdagabbak konyhájában is szinte valamennyi étel meghatározó alkotó anyaga volt. A dulcia domestica – házi édesség – nevet viselő finomság is úgy készült, hogy a kimagozott, érett datolyát dióbéllel, illatos fenyőmaggal keverték össze, majd mézben megfőzték. A kor ízlése nem csak az édességek elkészítésénél használta és fogadta el a mézet, de az igényes húsétel sem nélkülözhette azt.

 

A méz összetétele:

70 féle gyógyhatással bír

 • 18 aminósav ( Taurin, Arginin, Cisztin, Timin, Karnitin,…)
 • 22 ásványi anyag (Vas, Mangán, réz, Kálium, Kálcium, Zink, Silícium, Foszfor, Jód, Alumínium, Nikkel, Lítium, Titán, Ozmium, Bór, …)
 • Szőlőcukor (glükóz), Gyümölcscukor (fruktóz)
 • Vitaminok B1 (tiamin), B2 (ribofalvin), B6 (piridixon), PP (nikotinsav), B11 (folsav),  B5 (pantoténsav)
 • Enzimek (kataláz, peroxidáz, redukáz, glükozoxidáz, invertáz, amiláz..)
 • flavonoidok ( 6 flavonol, 4 flavonol, pinocembrin,)

A méz gyógyhatása:

Rendszeres fogyasztásával az alábbi betegségek előzhetők meg:

 • Szívbetegség
 • Keringési zavarok
 • Máj- epe- vesepanaszok
 • Gyomor- nyombélhurut
 • Gyulladásos megbetegedések
 • Szerzett cukorbetegség
 • Endorkin mirigybántalmak
 • Nőgyógyászati panaszok
 • Stressz
 • Álmatlanság
 • Sugárártalmak csökkentése (rádiótelefon, káros földsugárzás, elektromos vezetékek..)
 • Influenza, láz
 • Csontritkulás
 • Vérképzési problémák
 • Fizikai- lelki állóképesség növekszik
 • Vitaminhiányos állapotok
 • Húgyúti panaszok
 • Izomgörcsök
 • Pollenallergia
 • Érelmeszesedés

 

 

Igazi vagy hamis méz?

 

Tévhit, hogy a tiszta, folyékony mézek a jó mézek. Minden méz lehet jó, attól függetlenül, hogy milyen a cukortartalma, kikristályosodik, vagy folyékony marad. A kristályossága inkább attól függ, milyen növényből gyűjtötték. Például a repceméz nagyon kristályos szerkezetű, míg a hazánkban kedvelt akácméz folyékony, nem kristályosodik ki. Sőt a hamis virágmézek nem kristályosodnak. Az akácméz alján is jelenhetnek meg idővel kristályszemek ami nem a hamisságát mutatja hanem azt hogy a méhek más virágot is meglátogattak akácvirágzás idelye alatt. A hamis méz színtelen és íztelen, s fogyasztása után kellemetlen, furcsa íz marad a szájban A méz nagyüzemi palackozás során veszíthet biológiai értékéből, ezért legjobb ha termelői mézet vásárolunk.

 

Mit tudunk a mézről?

Tudtad-e,

 • hogy a virágméz a növények nektárjából a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő tevékenysége révén alakul ki?
 • hogy a méhek átalakító tevékenységükhöz használt enzim hatására a mézben baktérium-ellenes anyag keletkezik?
 • hogy a friss, nyers mézben található hidrogénperoxid a fogszuvasodás kórokozója ellen is hatásos?
 • hogy amíg a mézet vízzel fel nem hígítják erjedésnek sem indulhat? Ezért szükséges a mézbor és a mézecet készítéséhez hígítani a mézet.
 • hogy a nektárban található gyümölcs- és szőlő-cukor arányától függ a méz kikristályosodásának az ideje. Amelyik mézben valamivel több a gyümölcscukor az lassabban, amelyik kicsivel több szőlőcukrot tartalmaz, az gyorsabban ikrásodik.
 • hogy a kristályosodó méznek a kémiai tulajdonságai semmit sem változnak? A halmazállapot változása csupán fizikai jelenség.
 • hogy az ikrás méz apró szemcsézettségével jobban tisztítja a garatot és a torkot, mint a folyékony? Fertőtlenítő hatása mellett fizikailag is tisztít.
 • hogy a kristályos méz bármikor ismét folyékonnyá tehető? Vízfürdőben addig tartjuk a kristályos mézet legfeljebb 45 C°-on, amíg teljesen meg nem olvad.
 • hogy a folyékony mézet hígítatlanul eredményesen használhatjuk nagyobb felületű (horzsolt, zúzott) sebek gyógyítására? A mézzel beborított felületet nem kell bekötözni!
 • hogy a mézet hígítva a szem felszínes gyulladásaira, sérüléseire hatékonyan alkalmazhatjuk? A langyos mézoldattal átitatott steril vattatampont tartósan a szemen kell tartani.
 • hogy a méz cukrai támogatják a májat abban, hogy ellássa sokoldalú szerepét? Főleg a méregtelenítési munkájában, a kimerülőben lévő májat segíti.
 • hogy egyes mézfajták a szervezet vízháztartását is befolyásolják? A méz a felesleges vizet kihajtja, mai egészséges fogyáshoz vezet
 • hogy a méz egyes cukor-összetevői gyorsan és átalakulás nélkül felszívódnak? Ezért a méz az izomfáradtságot hamar megszünteti, ugyanezért a terhességi vészes hányásban szenvedő nők is fogyaszthatják.
 • hogy a méz enyhe hashajtó hatású? Rendszeresen fagyasztható a méz erre a célra is. Használata miatt nem kell félni a szervezeti megszokástól. Mindig hatásos mard.
 • hogy a méz jó nyugtató és altató? Segíti az ébrenlétből az alvó állapotba való áthajlást. A mézzel szemben nem alakul ki olyan függőség, mint a szintetikus altatók esetében.

 

szederinda-logo-naaagy.jpg

 

 

 

A mappában található képek előnézete Méz és tea

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.